{ "title": "Anestezi Teknisyeni", "image": "https://www.anestezi.gen.tr/images/anestezi-teknisyeni.jpg", "date": "20.01.2024 07:51:08", "author": "Özgür", "article": [ { "article": "
Anestezi Teknisyeni, hastaların uyutulma işlemi ile ağrıya duyarsız hale getirilmesini ve hekim tarafından talimatlara uygun olarak, anestezi işlemlerinde doktora yardım eden mesleki elemanlardır. Anesteziyi oluşturan maddelere anestezikler, ilgili uzmanlık alanına ise anestezibilim (Anesteziyoloji) denilir. Anestezi, duyumsama yokluğu ve geçici bilinç kaybıyla beraber duyu merkezlerinin ortadan kaybolmasıdır. Anestezi teknikeri, hastaların uyutulmasıyla alakalı tıbbi formları hekimin gözetiminde uygular. Tüm cerrahi vakaların hastanın genel anesteziyle ilgili bütün işlemi yaparlar. Hastaların genel sağlık faaliyetlerini inceler, yaş, cinsiyet, kilo ve yapısal durumuna göre anestezi (Narkoz) uygular ve hastayı uyutur. Hasta ameliyata hazır hale gelince doktora haber verir, ameliyat süresince hastanın hayati fonksiyonlarını adım adım izler, eğer bir komplikasyon oluşursa, doktorla birlikte müdahalesini yapar.

Hastayı uyandırma sırasında nezaket eder ve genel sağlık durumunun kontrolünü yapar. Tıbbi yöntemler dahilinde gerekli olan işlemleri ve sağlık durumunu titizlikle yerine getirirler. Anestezi teknikeri olmak isteyen kişinin eli ve parmak kabiliyetine istinaden, devamlı ayakta kalması gerekeceğinden buna mâni olacak bedenen engeli bulunmaması, görme yoksunu olmaması, titiz olması, hızlı karar vermesi, dikkatli ve sorumluluk alacak birinin olması her açıdan gereklidir. Tüm sağlık kurumlarında, devlet hastaneleri, özel hastaneler, doğumevleri, üniversiteler ve özel kliniklerde çalışılabilirler. Sağlık meslek lisesi kontenjanında olan dört yıllık \"Anestezi Teknisyenliği\" bölümünden mezun olanlar \"Anestezi Teknisyeni\" unvanını almaktadırlar. Anestezi de bulundurulan Aletler; Anestezi cihazı, aringoskop, Endotrakeal tüp, Anestezi ilaçları, Oksijen, azot protoksit, Halotan, Forane, Sevorane, Maske, Airway, Aspiratördür.

Ameliyat sonrası, hastanın ameliyathaneden yoğun bakım ünitesine usulüne uygun olarak naklini sağlar. Hastayı yoğun bakım ünitesi hemşiresine teslim eder. Oksijen, azot protoksit bombalarının kontrolünü yapar. Anestezi cihazında arızayı, anestezik maddeyi, anestezide kullanılması gerekenleri yardımcı ilaçların malzemelerinin eksiğini anestezi uzmanına zamanında bilgi verir. Ameliyat edilecek hastayı bir gün öncesinden muayene eder. Dosyalarını görür. Anestezi ve ameliyat bakımından eksikleri varsa tetkik yaptırır. Eğer bir sorunla karşı karşıya kalırsa operatörlere hemen bilgisini aktarır.

Anestezi Teknisyenin de Gerektiren Özellikler; Göz-el koordinasyonu gelişmiş, fen alanına özellikle kimya ve biyoloji konularına ilgili olması, insanlarla iş birliği içinde çalışmayı seven, bedence güçlü ve dayanıklı olan, söylenen ya da yazılan talimatları anlayan ve bunları uygulayabilen, gözleri sağlam, dikkatli, sorumlu ve tedbirli olmalı, güler yüzlü ve sabırlı olmalıdır.

Anestezi Teknisyeni ve Eğitim Süreci; Eğitim süresi 2 yıldır. Eğitim sürecinde öğrenciler Anesteziyoloji Özel Tedavi Yöntemleri, Farmakoloji, Fizyoloji, Anatomi, Biyoloji gibi dersleri görmektedirler. Eğitim esnasında ve bitiminde stajı ve tezi konusunu oluşturmaktadır. Anestezi dalını bitirmişlere ön lisans diplomasını ve Anestezi Teknikeri unvanını almış olacaklardır.
" } ] }