{ "title": "Epidural", "image": "https://www.anestezi.gen.tr/images/epidural.jpg", "date": "20.01.2024 10:34:30", "author": "Valaşan", "article": [ { "article": "
Epidural, vücutta belirli alanlarda oluşan ağrı iletimini engelleyen, bölgesel anestezi türünde bir anestezidir. Mutlaka deneyimli bir doktor tarafından uygulanmalıdır. Epidural anestezi ile cerrahi girişim yapılmasına müsaade edecek kadar ağrı azalması ve kas gevşemesi sağlanır.

Epidural anestezi ilk olarak 1942 yılında doğum eylemi anında oluşan ağrıları azaltmak için kullanılmaya başlanmıştır. Ancak günümüzde epidural anestezinin gebe kadınlar tarafından fazlaca tercih edilmesi ile yaygın bir teknik haline gelmiştir.

Epidural Doğumun Yararları Nelerdir?

Epidural anestezi doğumun her evresinde ağrıyı hafifletir ve annenin bilincinin herhangi bir şekilde kapanmasına neden olmaz. Bu sayede anne doğum anına tanıklık eder ve bebeğini bilinçli bir şekilde karşılar. Hasta için oluşturabileceği en önemli yan etki baş ağrısına yol açmasıdır. Epidural nedeni ile ortaya çıkan baş ağrısı kendiliğinden kaybolacağı gibi ufak bir müdahale ile de engellenebilir. Doğum anında sezaryene geçiş yapılması gerektiğinde risk oluşturabilecek bir anestezi değildir.

Epidural Doğum Ne Zaman Tercih Edilmelidir?

Anne eğer doğum anına tanıklık etmek istiyorsa annenin tercihi doğrultusunda epidural anestezi uygulanabilir. Anne ya da bebekte epidural anestezi uygulanacak herhangi bir risk faktörü yoksa bütün doğumlar için uygun bir yöntemdir.

Epidural Doğumun Bebekler Üzerindeki Etkisi

Anne karnındaki bebek açısından tekniğine uygun yapılan genel anestezi ve epidural anestezi arasında güvenlik yönünden herhangi bir fark bulunmamaktadır. Fakat epidural anestezi normal doğum anında gerçekleşen ağrı ve sancıyı kestiği için bebek açısından daha güvenli ve konforlu bir doğum tekniğidir.

Epidural Doğum Hangi Şartlarda Uygulanır?

Epidural anestezide esas olan en az yan etki ile doğum anında oluşabilecek ağrıyı gidermektir. Amaç ağrıya yol açan sinirleri bir süre bloke etmektir. Ancak anestezinin gerçekleştirilebilmesi için bazı şartlar gereklidir;
Epidural Doğumdan Sonra İyileşme süresi

Diğer doğum tekniklerine göre epidural doğumda hasta daha kolay toparlanır ve bebeği ile daha çabuk iletişim kurabilir. Hastanın iyileşme süresi genel anestezi uygulanarak yapılan doğumlara oranla daha hızlı olur.

Epidural Anestezi Hangi Durumlarda Yapılmaz?

Epidural anestezi ile doğumun gerçekleştirilebilmesi için anne adayının kesinlikle ruhen ve bedenen kendini hazır hissetmesi gerekir. Eğer anne kendini doğum için tam olarak hazır hissetmiyorsa epidural gerektiği kadar başarılı olmayabilir. Anne ve bebeğe ait gelişebilecek risk faktörleri varsa epidural anestezi tercih edilmez. Epidural anestezi bel bölgesinden uygulanan bir tekniktir. Eğer annenin bel bölgesi ile alakalı bir sorunu varsa yine uygun bir teknik değildir.
" } ] }