{ "title": "Genel Anestezi", "image": "https://www.anestezi.gen.tr/images/genel-anestezi.jpg", "date": "21.01.2024 15:57:40", "author": "Üçer", "article": [ { "article": "
Genel anestezi, hastanın hayati fonksiyonlarında farklılık olmaksızın, geçici bilinç kaybı yaşamasına ve reflekslerinde azalmaya neden olan tıbbi uygulamadır. Genel anestezi kişide geçici şuursuzluğa yol açarak, operasyon anında ağrıya maruz kalmasını ve operasyon uygulamalarının farkında olmamasına yol açmaktadır. Ameliyat anında uygulanan genel anestezi ile hastaya konfor ve kas gevşemesi sağlayarak müdahalenin daha kolay gerçekleşmesine yardımcı olur. Genel anestezinin uygulanma amacı, cerrahide uygun şartların sağlanması ve hastanın güvenliğinin korunmasıdır.

Genel Anestezi Nasıl Uygulanır?

Hastaya öncelikli olarak damar yolu açılarak serum verilir, göğüs üzerine alıcılar yapıştırılır ve bu sayede kalp ve dolaşım merkezi takip edilir. Kola tansiyonu takip etmek için tansiyon aleti takılır, parmak uçlarına ise oksijen oranını ölçen aletler yerleştirilir.

Bu aşamalarda ameliyatı gerçekleştirecek ekip tüm hazırlıklarını tamamlar. Hazırlıklar tamamlandıktan sonra hastaya maske ile %100 oksijen solutulur ve damar yolu ile beyne etki sağlayacak anestezik madde uygulanır, hasta birkaç saniye sonra uyku haline geçer.

İşlem anestezi uzmanı tarafından gerçekleştirilir. Hastanın soluk borusuna laringeal maske ya da tüp bağlanır. Hastanın solunumu anestezi aleti tarafından gerçekleştirilir. Ameliyat devam ettiği sürece hastaya anestezik madde ve oksijen verilir. Daha sonra mide koruyucu, kas gevşetici ve salgıları azaltan birtakım ilaçlar gerektiği dozlarda uygulanır. Uygulanan ilaçlar hastanın refleks ve bilinç fonksiyonlarını yok eder.

Ameliyatın tamamlanması ile anestezik gazlar geri çekilir, kas gevşetici ilaçların tersi verilir. Bu sayede hasta kendi nefes alıp vermeye başlar. Tüp çıkarılarak, hastanın şuurunun açılması ve refleks hareketlerinin geri gelmesi beklenir. Hasta yöneltilen sorulara cevap verecek düzeye geldikten ve ayıldıktan sonra odasına alınır. Ameliyat devam ettiği sürece hastanın nabzı, tansiyonu ve diğer bütün değerleri takip edilir gerek duyulduğu zaman hastaya müdahale edilir.

Genel Anestezinin Avantajları
Genel Anestezinin Dezavantajları

Genel anesteziye bağlı olarak gerçekleşecek dezavantajların oluşma ihtimali oldukça düşüktür. Anestezi deneyimli bir Uzman tarafından gerçekleştirildiğinde dezavantaj oluşma ihtimali daha da azalır.
" } ] }