{ "title": "Lokal Anestezi", "image": "https://www.anestezi.gen.tr/images/lokal-anestezi.JPG", "date": "20.01.2024 02:27:50", "author": "Hamdullah", "article": [ { "article": "Lokal anestezi, genellikle ufak bölgelerde uygulanacak cerrahi girişimlerde kullanılan bir anestezi türüdür. Lokal anestezi ile sadece operasyon gerçekleşecek alanda ağrı hissi giderilerek uyuşma sağlanır, hastanın şuuru açıktır. Lokal anestezide kullanılacak madde enjektör yardımı ile operasyon gerçekleşecek alanın etrafına enjekte edilerek alanda bulunan sinirlerde uyuşma gerçekleştirilir. Bu anestezi 'infiltrasyon' anestezi olarak da adlandırılır. Anestezi uygulandıktan 5 dakika sonra operasyona başlanabilir. Lokal anestezi, diş çekimlerinde, küçük cilt yaralanmalarında kullanılan dikişlerde tercih edilebilir.

Lokal anestezide kullanılan maddelerin içeriğine göre bir süre sonra anestezi etkisini kaybeder. Lokal anestezik maddelerin sprey ya da krem şeklinde formları mevcuttur. Kullanılan madde vücuda enjekte yöntemi ya da başka bir yöntem kullanılarak yüzeysel uyuşma sağlar. Bu tür uyuşmalar 'topikal anestezi' olarak adlandırılır. Bu tür anestezik maddeler anestezi uygulanacak alana uygulamadan birkaç dakika önce yapılır ve anestezi nedeni ile oluşabilecek iğne acısını önler. Katater takılmadan evvel ve kan alma gibi eylemlerden evvel tercih edilebilir. Sprey formdaki lokal anestezik maddeler endoskopi anında boğaz uyuşmasını sağlamak için de kullanılabilir. Lokal anestezide görülebilecek reaksiyon sıklığı yaklaşık %2 civarındadır. Oluşan reaksiyon daha çok bayılma olarak ortaya çıkabilir. Lokal anesteziler nedeni ile ortaya çıkabilecek gerçek alerjik reaksiyonların ne kadar görülebileceği tam olarak kestirilemez. Oluşan gerçek reaksiyonların tümü %1 civarındadır.

Lokal Anesteziye Bağlı Gerçekleşebilecek Reaksiyonlar
Lokal anesteziler nedeni ile oluşabilecek alerjik reaksiyonların tespiti için, tedaviyi üstlenen doktor ayrıntılı hikâyeyi dinlemeli ve özellikle çocuklarda anestezik madde kullanımından sonra alerjiden şüpheleniliyorsa alerji testi uygulanmalıdır. Dinlenen hikâye ve uygulanan test sonucunda ortaya çıkan reaksiyonlar değerlendirilerek doktor rahatlıkla teşhis koyabilir.

Lokal anestezinin cerrahi girişimden sonra, yapılış şekline göre etkisi farklılık gösterebilir. Gerçekleştirilen girişimler de fazla komplikasyon gelişme olasılığı olmadığı için cerrahiden sonra bölgeye özel bir bakım yapılmasına gerek yoktur.

" } ] }