Anestezi Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?
20 Temmuz 2024

Anestezi Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Anestezi ve Tanımı

Anestezi, hastaların cerrahi uygulamalarda ameliyat öncesinde ve sonrasında ağrı duymamalarını sağlayan, konforu oluşturan, uygulanan girişime tahammülü artırmak için geliştirilen tıbbi uygulamaları içerir. Anestezi uzmanı olan doktorlar tıp fakültesinde 4 yıllık eğitim almış, üst düzey tıp teknolojisini kullanan, bilgisiyle ameliyat sürecinin sonunda hastaların sağlıklarına kavuşmalarını sağlarlar. Kelime anlamı hissizlik, duyusuzluk olan anestezi, ameliyatlarda hastaların bunu ağrısız ve hatırlanmayan bir işlem olarak algılamasını sağlar. Güvenli bir şekilde ameliyatın yapılabilmesi için sadece duyunun ortadan kaldırılması gerekli olup, yeterli değildir. Hastaların ameliyatta solunum, dolaşım gibi fonksiyonlarının kontrol altında tutulması gerekir. Bu, anestezi doktoru tarafından sağlanmaktadır. Anestezi, ameliyatlarda 150 yıldır kullanılan bir yöntemdir ve gelişmelerle daha konforlu ameliyatlar yapılmaktadır.

Anestezi Türleri

Genel Anestezi

Genel anestezi, hastanın anestezi altındayken tamamen şuurunun kapalı olması durumudur. Bu işlemde çok sayıda ilaç kullanılır. Bunlar arasında damardan verilen ilaçlar olduğu gibi, oksijenle birlikte verilen gazlar da bulunmaktadır. Daha önceden çok kullanılan eter, son yıllarda kullanılmamakta, bunun yerine tıpta geliştirilmiş yeni ilaçlar kullanılmaktadır. Ancak herkes için genel anestezi uygun değildir. Herkese genel anestezi verilse bile, bazı hastalar anesteziden uyanamayabilir. Bu durum, anestezi doktoru tarafından önceden değerlendirilir. Uygun olmadığı tespit edilirse, hastalara diğer anestezi türleri uygulanır. Hastaların acilen ameliyata alınması halinde, gereken tüm önlemler alınarak hasta ameliyat edilebilir.

Bölgesel Anestezi

Bölgesel anestezi, ameliyatta hastanın vücudunun bir kısmının uyuşturulmasıdır. Bu anestezi türünün spinal, sinir bloğu, epidural gibi çeşitleri de bulunmaktadır.

Lokal Anestezi

Lokal anestezi, küçük operasyonlarda kullanılan bir anestezi türüdür. Sadece işlem yapılan kısım uyuşturulur. Bu uygulama, operasyonu yapacak doktor tarafından yapılabilir. Ancak, anestezi doktoru hastanın yaşamsal fonksiyonlarının takibi açısından ameliyatta bulunabilir.

Anestezi Doktorunun Yaptığı Uygulamalar

Anestezi doktoru, ameliyattan önce ve sonra sürekli olarak hastanın yanında olarak yardımcı olmaktadır.

Ameliyat Öncesinde

  • Hastanın sağlık durumunu inceleyerek, yapılacakları anlatır ve sorulara cevap verir.
  • Yapılması gereken tedavi ve muayene hakkında bilgi verir.
  • Anestezi öncesinde gereken ilaçların alınmasını sağlar.
  • Yapılan muayene sonrasında, hastalığın durumuna uygun anestezi türünü belirler.

Ameliyat Süresince

  • Hastanın ameliyat süresince ağrı duymaması için gereken ilaçları verir, kalbin ve akciğerlerin çalışmasını kontrol altında tutar, diğer organların iyi çalışması için tedavileri uygular ve hastaya gerekli olan serum, ilaç ve kanı verir.
  • Bütün bu işlemler yapılırken, hastalar bundan habersizdir.
  • Ameliyat süresince anestezi doktoru hastanın yanında olur ve sağlığını kontrol eder. Bu sırada cerrah, rahatlıkla kendi işini yapmaya devam eder.

Ameliyattan Sonra

Anestezi doktorunun görevi içinde sadece hastayı uyutmak yoktur. Bunun yanında hastanın uyandırılmasını da kendisi yapar. Hastanın ameliyatta verilen ilaçların etkisinden kurtulması, ameliyat sonrasında ağrı duyulmaması, sağlıklı kalması için gerekli bakım ve tedavinin uygulanması anestezi doktoru tarafından yapılmaktadır. Bu uygulamaların yeterli bilgi seviyesine sahip kişilerce uygulanması, ameliyatın konforlu ve hastanın buna tahammülünün sağlanması açısından önemlidir.

Anestezi Sırasında Oluşabilecek Riskler

Hastalarda en sık görülen yan etkiler arasında ses kısıklığı, boğaz ağrısı, kusma, bulantı ve nabız atışında artma ya da azalma bulunmaktadır. Bunun dışında nadiren boyun ağrısı, boğaz hasarı, dil ve diş hasarı, alerji, ses tellerinde, soluk borusunda, yemek borusunda ve boyun omurlarında hasar oluşabilir. Koter cihazının etkisiyle yanıklar ve kalp krizi de meydana gelebilir.

Ameliyathane Dışında Anestezi Doktorunun Uğraşları

Anestezi dalı oldukça kapsamlıdır. Anestezi doktorunun aldığı diplomada "anesteziyoloji ve reanimasyon uzmanı" ibaresi bulunmaktadır. Reanimasyon, yaşamı sekteye uğramış olan hastalara ileri yaşam desteği verip, buna sebep olan etken ortadan kalkıncaya kadar hastanın yaşamda kalmasını sağlayacak çalışmaların tamamını oluşturur. Bu uygulamalar, çoğu kişinin yaşama dönmesini sağlamış ve yoğun bakım ünitelerinin temelini meydana getirmiştir. Yoğun bakım ünitelerinde hastaların yoğun şekilde takibi gerektiğinden, bu üniteler anestezi doktorları tarafından idare edilir.

Bunun dışında anestezi doktorları, insanların mustarip olduğu yoğun, kronik ağrı yakınmalarında, ağrıyı ortadan kaldırma deneyimleriyle aktif rol almaktadır. Uygulanan yöntemlerle ameliyat sonrasında oluşan akut ağrıların dindirilmesine ve kronik hale gelmiş ağrıların tedavi edilmesine çalışılır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

irem

23 Nisan 2024 Salı

ben bu yıl anesteziyi kazandım.nasıl mutlu olduğumu sizinle paylaşmak istedim.gerçektende istediğim bir meslekti

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Tebrik ederim! Anestezi bölümünü kazanman gerçekten harika bir başarı. Çalışmalarında başarılar dilerim. Umarım hedeflerine ulaşır ve mesleğinde çok başarılı olursun!

soru

umut

23 Nisan 2024 Salı

anastezi teknisyenliği toplamda kaç yıl lütfen ardımcı olun

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Anestezi teknikerliği programı genellikle 2 yıl sürmektedir. Bu süre zarfında teorik dersler ve stajlarla mesleki bilgi ve beceriler kazanılır.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Popüler İçerikler

Genel Anestezi Nedir?

Genel Anestezi Nedir?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

İnhalasyon Anestezikleri

İnhalasyon Anestezikleri

Anestezi Teknikeri İğne Yapar mı?

Anestezi Teknikeri İğne Yapar mı?

Bölgesel Anestezi

Bölgesel Anestezi

Genel Anestezinin Yan Etkileri

Genel Anestezinin Yan Etkileri

Anestezi Muayenesi

Anestezi Muayenesi